5 ПОЛЕЗНИ СЪВЕТА ЗА ПУБЛИКУВАНЕТО ВЪВ ФЕЙСБУК

komputernutzungВ социалната мрежа Facebook  може да бъде открита всевъзможна информация. Днес тя е основната система за споделяне и онлайн комуникация между хората, която съвсем доброволно се обновява от тях. И макар да ни дарява с радостта от общуването с близки и приятели, Facebook крие и много опасности.

За тях предупреждава сайтът NetSecurity.about.com. като припомня, че може списъка с приятели да включва само най-близки приятели, добри познати и хора, на които имаме пълно доверие, и все пак това не гарантира безопасността на информацията ни. От една страна защото профилът на някой от тях може да е бил превзет от хакери или други натрапници. От друга страна може винаги да се изненадаме от реакцията и поведението на някой, който сме си мислили, че познаваме отлично. В тази връзка е препоръчително да не се публикува във Facebook следната информация:

1. Пълната рождена дата и тази на членове на семейството. Рожденият ден съдържа 3 от 4-те елемента, необходими на онлайн крадците на идентичност. Ако обичате да ви честитят рождения ден през Facebook, можем поне да скриете годината, в която сте родени, и да оставите само деня и месеца.

2. Наличието и липсата на връзка с партньор. Опитът сочи, че ако сте се обозначили като „необвързани“ това се разглежда като призив, че търсите отчаяно човек до себе си. Ако сте били обвързани и това се промени, давате повод за коментари, които може да ви наранят и обидят. Най-добре е да оставите това поле с информация в профила си непубликувано.

3. Мястото, където се намираме. Случва се, когато човек е  на почивка, на курорт или чужбина, чрез публикуването на снимки и тагването на екзотични места, да информира престъпниците за отсъствието си от дома. По -добре изкарайте почивката хубаво и споделете снимки едва след, като се приберете вкъщи.

4. Фактът, че стесами вкъщи. Изключително важно е родителите да предупредят децата си никога да не споделят тази информация. Особено имайки предвид, че тийнейджърите често допускат в листа си с много непознати „приятели“.

5. Снимки на деца с двете им имена. Голямата част от родителите са публикували двете имена на детето си във Facebook, както и точната му рождена дата. В бъдеще тази информация може да се използва от злонамерени хора, които с нея могат да се представят за близки приятели на родителите пред детето и така да го убедят да се срещнат с него и да тръгне с тях. Друга честа практика на родителите, която не се препоръчва, е да поставят като своя профилна снимка и корица на профила си снимки на детето/децата си.