5 съвета за успешна реклама

raklamaВ света на рекламната индустрия има правила, които всеки следва. На пръв поглед те изглеждат смислени и добри, но всъщност не са. Кои са най-честите проблеми, които спъват успеха на рекламата, и как да бъдат избегнати. Сайтът  Advertising.About изброява и коментира част от тях. Ето какво съветват рекламните експерти:

№1 Бъдете оригинални.

Игрите в социалните мрежи са популярни! Ако ви казват, че има маркетингови проучвания, според които всички се включват в игри във Facebook, не бързайте да планирате и пуснете в действие игра. Едно от най-важните правила в маркетинга гласи, че марката трябва да се отличи от тълпата, а не да я следва. Имайте предвид, че в социалните мрежи сте в среда, в която всеки се опитва да изпъкне. Препоръчително е да имате различен подход и стратегия. Ако рекламата не е оригинална, тя не е и печеливша.

№2 Посланието трябва да бъде ясно за публиката.

Обградени сме от, абсурдни и шантави реклами със съобщения от рода на “Опитай дъгата” и други подобни. Понякога е по-добре да се заложи на разбираемо съобщение, макар то да изглежда скучно. За да обикнат продукта ви, хората първо трябва да го разберат. Когато е възможно, прекрачвайте границите, но винаги имайте предвид, че за да създадете силна връзка с марката, съобщението ви трябва да бъде просто и ясно.

№3 Придържайте се към фирмената история (Бранд).

Създавайте нови и нови рекламни кампании без да пропускате какво ви е направило успешни. Развивайте се, но задръжте визията, усещането за марката, традициите. Показвайте в рекламата, че сте компания, която в момента се развива и стъпва напред, върху основата на постигнатото досега. Ако не сте начинаещ бизнес, не се рекламирайте като такъв.

№ 4 Ангажирайте публиката.

Публиката е активна и трябва да се приема за такава! Добрата реклама използва аудиторията, за да завърши съобщението си. Тя разказва само началото на история, а ангажира, оставя края за тълкуване на публиката.

№ 5 Фокус групите са аут.

Фокус групите са въплъщение на рекламната епоха, в която се мислеше, че “човекът е умен, а хората – глупави”. 10-15 събрани случайни хора не са представителна извадка за целевата ви група, както и да са подбрани. Би било чудо, ако са. Фокус групите обикновено са повлиявани от лидери на мнение и екстровертни личности, които се отличават в тях по време на разговорите и започват да наклоняват в една посока мнението на другите членове. Модераторът на групата трябва да е добър , за да се постигнат желаните резултати. За съжаление е трудно да се провери доколко се е справил подходящо той със задачата си. Фокус групите може да се използват за изследване на представянето на продукти и услуги, които вече са на пазара. Не е подходящо обаче да ги ползвате за изпробване на реклами, които планирате да излъчите – ще си загубите парите, времето и нервите.